Općina Sirač, s prekrasnom prirodom, divnim ljudima i bogatom gastronomskom ponudom, bacila je kartu na turizam u vidu uređenje cikloturističke infrastrukture. Tako su pored zgrade Općine postavljene dvije pametne klupe za bežično punjenje mobitela koje omogućuju i besplatno surfanje po internetu, a nedavno je postavljen i pogon eBIKESHARE, sustav za aktivaciju aplikacije za najam i kupnjom električnih bicikala, što je projekt koji je podržalo Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma.

Naime, Grad Daruvar je nedavno, u suradnji s Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk, završio 3. fazu projekta ”SPRING ROUTE-Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja cikloturističke infrastrukture. Nabavljena je ukupno pet bicikala od kojih se dva nalaze u Siraču. Inače, modularni eBIKESHARE‐point s mrežnim napajanjem omogućava istovremeni najam i punjenje električnog bicikla na dvije lokacije (Grad Daruvar i Općina Sirač) s mogućnošću proširenja. Ujedno je moguće i korisnicima koji imaju svoje električne bicikle koje nisu dio sustava najma također napuniti baterije i imati dostupan uvid u sve relevantne informacije preko infopanela. Bicikli se mogu iznajmiti 0-24h, cijena najma je 10 kn/sat, odnosno 50 kn/6 sati, a svako prekoračenje se naplaćuje dodatnih 10kn/sat. Kôd za najam električnog bicikla kupuje se putem aplikacije za skeniranje QR kôda i nakon registracije i plaćanja putem kreditne kartice potrebno je unijeti kôd u aplikaciju, zatim otključati i preuzeti željeni bicikl i na kraju vožnje vratiti bicikl na postolje. Kompletne upute i detalji oko najma električnog bicikla nalaze se na eBikeshare postolju na kojima se nalaze i bicikli.

Izvor: Bjelovar.live

 

3. faza projekta

ZAVRŠENA I 3. FAZA PROJEKTA „SPRING ROUTE – Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja cikloturističke infrastrukture“.

Dana 15. kolovoza 2019. godine Grad Daruvar, u suradnji s Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk, završio je 3. fazu projekta „SPRING ROUTE – Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja cikloturističke infrastrukture“ i to stavljanjem u pogon eBIKESHARE sustava aktivacijom aplikacije za najam i kupnjom pet električna bicikla uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Modularni eBIKESHARE‐point s mrežnim napajanjem omogućava istovremeni najam i punjenje četiri električna bicikla na dvije lokacije (Grad Daruvar i Općina Sirač) s mogućnošću proširenja, a ujedno je moguće i korisnicima koji imaju svoje električne bicikle koje nisu dio sustava najma također napuniti baterije i imati dostupan uvid u sve relevantne informacije preko infopanela. U gradu Daruvaru se nalaze 3 električna bicikla za najam, a u Općini Sirač 2 električna bicikla za najam koja su postavljena na stanicama.

Bicikli se mogu iznajmiti 0-24h, cijena najma je 10 kn/sat, 50 kn/ 6 sati, a svako prekoračenje se naplaćuje dodatnih 10kn/sat. Kôd za najam električnog bicikla kupuje se putem aplikacije za skeniranje QR kôda i nakon registracije i plaćanja putem kreditne kartice potrebno je unijeti kôd u aplikaciju, zatim otključati i preuzeti željeni bicikl i na kraju vožnje vratiti bicikl na postolje. Kompletne upute i detalji oko najma električnog bicikla nalaze se na eBikeshare postolju na kojima se nalaze i bicikli.

Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla kao transportnog sredstva, odnosno sredstva za sport i rekreaciju, bez potrebe posjedovanja istog. Projekt značajno pridonosi unaprijeđenju razine usluge i ponude destinacije jer na jednostavan način omogućuju korisnicima da unajme bicikl, koriste ga za razgledavanje i upoznavanje destinacije ili za sportsku namjenu.

Sukladno Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine cikloturizam je ocijenjen i kao oblik aktivnosti od osobitog značaja te jedan od najspremnijih turističkih proizvoda za razvoj turistički slabo razvijenog kontinentalnog dijela Hrvatske te su također navedeni i pojedini konkretni prioriteti po pitanju uređenja biciklističkih ruta, a jedan od njih su i područja uz termalna središta.

Podsjetimo, Grad Daruvar je 2017. godine osigurao 3 TREK bicikla u turističke svrhe, koje Turistička zajednica Daruvar – Papuk posuđuje bez naplate gostima/turistima koji borave u gradu Daruvaru kako bi mogli obići destinaciju biciklom i na taj način uživati u očuvanoj prirodi i krajoliku, kojima je zasigurno i uz najam električnih bicikala obogatilo turističku ponudu destinaciju u području cikloturizma.

Izvor: Bjelovar.live, zvono.eu

 

2. faza projekta

Dana 7. svibnja 2018. godine Ministarstvo turizma je donijelo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, u kategoriji Javna turistička infrastruktura u funkciji razvoja aktivnog turizma – Uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e- bicikla, natječaju koji je bio otvoren do 15. rujna 2017. godine.

Grad Daruvar – nositelj projekta, u suradnji s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, na natječaj Ministarstva turizma RH kandidirao je projekt ,,SPRING ROUTE" – II FAZA PROJEKTA. Svrha i cilj kandidiranog projekta jest nadograđivanje ponude Spring routa – realizirane I faze projekta, unaprjeđenje infrastrukture i usluge za bicikliste, uvođenje fleksibilnog iznajmljivanja i vraćanja bicikala jer je bicikl moguće iznajmiti i vratiti na bilo kojoj od stanica sustava (u centru grada Daruvara ili u Općini Sirač).

Modularni eBIKESHARE‐point s mrežnim napajanjem omogućava istovremeni najam i punjenje četiri električna bicikla na dvije lokacije s mogućnošću proširenja, ujedno je moguće i korisnicima koji imaju svoje električne bicikle koje nisu dio sustava najma također napuniti baterije i imati dostupan uvid u sve relevantne informacije preko infopanela. Osim toga posebnost eBIKESHARE‐pointa je u tome što za njegovo postavljanje nisu potrebni nikakvi dodatni građevinski radovi niti drugi priključci za električnu energiju niti za internet vezu jer sustav sve to već ima, a sastoji se od niza elemenata, kako slijedi:

  • stanica za najam i punjenje električnih bicikala
  • ekran osjetljiv na dodir s mogućnošću kupnje koda za korištenje usluge najma
  • električnih bicikala i s dodatnim interaktivnim sadržajima
  • programska podrška s daljinskim nadzorom sustava
  • stalak za popravak bicikle s osnovnim alatima
  • klupa za sjedenje
  • usb priključci za punjenje mobitela
  • karta s lokacijama ostalih stanica i osnovnim informacijama o gradu ili općini
  • nadstrešnica s fotonaponskim panelima za autonomno napajanje sustava
  • potpuno upravljiva LED rasvjeta
  • videonadzor
  • wi‐fi hotspot

Realizacijom projekta Spring route – II faza projekta nositelj projekta Grad Daruvar, zajedno s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk postavit će na dvije lokacije (centar grada Daruvara i centar Općine Sirač) dva modularna eBIKESHARE‐pointa za što se i tražilo sufinanciranje od Ministarstva turizma RH, a samostalno će Grad Daruvar (2 bicikla) i Općina Sirač (2 bicikla) kupiti četiri MTB električna bicikla opremljena s modulom za automatsko punjenje i najam za navedene e-stanice.

Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla kao transportnog sredstva, odnosno sredstva za sport i rekreaciju, bez potrebe posjedovanja istog. Projekt značajno pridonosi unaprijeđenju razine usluge i ponude destinacije jer na jednostavan način omogućuju korisnicima da unajme bicikl, koriste ga za razgledavanje i upoznavanje destinacije ili za sportsku namjenu.

Podsjetimo, sukladno Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine cikloturizam je ocijenjen i kao oblik aktivnosti od osobitog značaja te jedan od najspremnijih turističkih proizvoda za razvoj turistički slabo razvijenog kontinentalnog dijela Hrvatske te su također navedeni i pojedini konkretni prioriteti po pitanju uređenja biciklističkih ruta, a jedan od njih su i područja uz termalna središta.

Cikloturizam predstavlja oblik turizma koji se dominantno odvija u visoko vrijednom, ekološki očuvanom i privlačnom prirodnom krajoliku.

Glavni cilj projekta „SPRING ROUTE – Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja cikloturističke infrastrukture“ na još jednoj novoj razini, spajanje grada Daruvara i općine Sirač kroz realizaciju 1. i 2. faze projekta kako bi našim gostima ponudili dodatne sadržaje u destinaciji Daruvar – Papuk te kako bi na taj način započeli kvalitetan razvitak ponude za bicikliste, pošto područje obiluje netaknutom i očuvanom prirodom, sakralnim objektima, arheološkim nalazištima, izvorima pitke vode i ostatkom bogate turističke ponude u gradu Daruvaru i Općini Sirač.

 

1. faza projekta

Grad Daruvar – nositelj projekta, u suradnji s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, na natječaj Ministarstva turizma RH kandidirao je projekt BICIKLISTIČKA RUTA ,,SPRING ROUTE" – UREĐENJE 4 BICIKLISTIČKIH ODMORIŠTA (1. faza projekta).

Cilj ove biciklističke rute je spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja 4 biciklističkih odmorišta i to u centru grada (postavljanjem solarnih klupa Easybench i seta Easybike), zatim u Markovcu (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilji, interpretacijske ploče), u Bijeloj na Izletištu Purnica (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilja i interpretacijske ploče) i četvrto u Siraču na kojem su također postavljene solarne klupe Easybench i seta Easybike.

Današnjim postavljanjem i uređenjem biciklističkih odmorišta u centru grada Daruvara i općine Sirač završena je 1. faza projekta, dok će početkom 2018. godine biti završena i 2. faza projekta i to izradom biciklističke karte Spring route na kojoj će se nalaziti sve karakteristike rute s GPS koordinatama, opis staze, popisom atrakcija na ruti i sl. (karta će biti dostupna u tiskanom i digitalnom obliku).